Informatikai és Hírközlési Minisztérium Oktatási Minisztérium Apache Php Mysql Fazekas Mihály Gyakorlóiskola
  Bejelentkezás
Üdvözöljük a Matematika portálon!  
Márton napi Matek Délután, beszámoló

Márton-napi Matek Délután

Beszámoló

Idén először a novemberi nyílt héten, egy játékos matematika kalandozás is várta az iskola iránt érdeklődő látogatókat. A 2013. november 14-i rendezvényen körül-belül 80 érdeklődő diák és szülő vett részt. A vendégeket már a portánál egy hatalmas installáció várta, amelyet Dobos Sándor tanár úr és tanítványai készítettek.

A négy emelet megmászása után a diákok eljuthattak a játék helyszínére. Először mindenkinek regisztrálnia kellett, és itt megkapták a délutánra szóló tájékoztató üzenetet is. Természetesen a Márton-napi füzetet a Lúdas Matyi írójáról elnevezett iskolában egy lúd díszítette. Az adminisztráció elintézése után mindenki szabadon elkezdhetet járkálni a termek és helyszínek között. Minden egy helyszínen egy-egy tanár vezetésével az iskola diákjai fogadták a látogatókat.

Ízelítőül röviden bemutatunk néhány állomást:

Bolyai Farkas állomás - Át tudsz darabolni egy kört négyzetté? Ki tudsz rakni egy zsiráfot a tangram készlet segítségével? Itt ehhez hasonló átdarabolási kérdésekkel, problémákkal lehetett találkozni. Az ismerkedés végén mindenki kitölthetett átdarabolási totót, amelyből még az is kiderült, hogy micsoda az a Banach-Tarski-paradoxon.

Bolond Király parkettái - Bolondországban nagyon furcsa parkettalapok készülnek, mert a király szereti a különleges padlókat. Kipróbálhatod magad: el tudod-e készíteni Bolond Király járdáját, az ebédlő, vagy a bálterem padlóját?

Mikulás labdagyára - Mikulás az idén nem csupán focilabdákkal készül, hanem új szerkezetű labdákat szeretne. Lássuk, mehetsz-e manónak a labdagyárába. Persze a labdák terveit meg is kell fejteni ahhoz, hogy megépítsd.

Összesen 7 helyszín volt, a fentiekhez hasonló tematikával. Természetesen az állomásokon papírt és ceruzát is kellett használni, de nem csak így kellett dolgozni, a feladatok sikeres megoldásához vagdosni, ragasztani, oktaédereket építeni, érmékkel pakolni és újságot hajtogatni is kellett. A délután nem a versenyzésről szólt, idézzük is fel az üdvözlő szöveg erre vonatkozó részét: ,,Fontos tudni, hogy ez a játék nem verseny, semmivel sem értékesebb az, hogyha valaki hét állomáson volt, mint aki csak kettőn, de azt a kettőt alaposan végigjárta (sőt!)."

A házigazda diákok fáradhatatlan lelkesedéssel kalauzolták az új és új vendégeket, még a program végén is lelkesen gondolkoztak nehezebbnél-nehezebb feladatokon. A program hivatalosan délután 2 és 5 között zajlott, de még fél hatkor is találkoztunk vándorló diákokkal. A program egyéni volt, mindenki tetszése szerint kezdhette el, majd amikor kedve tartotta be is fejezhette a sétáját. Aki végzett, az egy emléklappal térhetett haza, amelyet egy szervező tanár és diák hitelesített az aláírásával.

Reméljük, hogy a végén mindenki jó élményekkel tért haza (és kedvet kapott az iskolához), mi mindenesetre jól éreztük magunkat. Találkozunk jövőre!

Szűcs Gábor

Kiemelt támogatónk 2006-ban:
Tigra Computer
Támogatóink 2003-ban:
Oktatási Minisztérium
Powered by:
Apache + Php + Mysql
Kapcsolat
hraskoa@fazekas.hu
Copyright © 2004-2010 Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium. Served by pingvin.