Informatikai és Hírközlési Minisztérium Oktatási Minisztérium Apache Php Mysql Fazekas Mihály Gyakorlóiskola
  Bejelentkezás
Üdvözöljük a Matematika portálon!  
Olimpia

Olimpiai Felkészítő Tábor - 2005. június 27.-július 1., Kismaros

A Magyr Matematikai Diákolimpiai Csapat nyári felkészítését 2005-ben az AB Aegon biztosító támogatta

Amikor Hraskó tanár úr megkért minket, hogy írjunk egy beszámolót, hogy mindenki megtudhassa mennyire jó dolog is egy matektábor, Hülber Timi írt a résztvevőknek, hogy segítsenek néhány sorral.  Köszönöm azoknak, akik ezt megtették!

Nehéz egy ilyen beszámolóba belefogni, talán ott kezdem, ahol nekem kezdődött: az iskolai évzárón megkeresett Dobos tanár úr. Azt mondta, hogy a jövő héten matek tábor lesz, és néhány meghívott nem tud eljönni. Mivel az olimpiai csapatban van egy lány is, Jankó Zsuzsi, biztos ismerem, szóval arra gondolt, hogy lányokkal töltené fel az üres helyeket; biztos jobb Zsuzsinak is, hogy nemcsak fiúkkal lesz egy hétig. Én hatalmas megtiszteltetésnek vettem ezt a meghívást és rögtön igent mondtam.

1. kép

Szóval a tábor ténylegesen hétfőn reggel kezdődött, talán már az állomáson. Volt rengeteg ismerős, de még ismeretlen is - persze a hétvégén már csak ismerősöktől búcsúztunk. Aztán megérkeztünk a táborhelyre, amit néhá­nyan már ismertünk előző matek táborokból. Dobos tanár úr három fős csopor­tokat készített belőlünk - egy olimpikon, két segítő felállásban. Rögtön megkaptuk a feladatokat és ami nagyon tetszett, hogy minden nap megvolt, hogy ma algebra-nap van, ma geometria-nap és így tovább. A segítőknek csak le kellett fordítaniuk a példákat, meg a megoldásukat, hogy tudják ellenőrizni az olimpikonokat, az olimpikonok meg sok-sok példát oldottak meg - ahogy Mánfay Máté is mondta, hogy sajnos nincs most ideje hosszú sorokat írni, csak azt mondaná, hogy sokat matekozott. Ezt illusztrálja az 1. kép is.

2. kép

Bár néha ment annyira a fordítás, hogy mi is elgondolkoztunk a példákon. Ez ment délutánig, aztán este közösen meghallgattunk egy-egy példát minden csoporttól. De nemcsak matekoztunk ám folyamatosan! Rengeteg jó program volt ezen kívül is, amikről nagyon kedves sorokat írtak Timinek:

"Mi jut eszembe a matektáborról? Hát, jó volt. Jó volt a foci minden este. (2. kép, bár ez nem este van.) Aztán nagyon jó volt a kenutúra a Dunán. :) Az volt a legjobb az egészben, hogy sok idő volt, amikor azt csináltál, amit akartál. Aki akart gondolkodni a feladatokon, az tudott, aki nem akart, annak meg nem kellett. Szóval nagy volt a szabadság. És nem utolsó­sorban, jó volt a társaság is." - Nikházy Laci

3. kép

"Első ami eszembe jut, hogy nagyon tetszett a tábor. A feladatok magas szinvonalúak voltak, és igen jól jött néha a kikapcsolódási lehetőség, például a kacsázás a folyóparton és a csónakázás, amin végig daloltunk (Nautilus szép hajóóóóó, derék kapitánya Némóóóóó). Természetesen a társaság is nagyon jó volt, főleg a három lány:), de az olimpiai csapattagok és a többiek is jó fejek voltak. Hogy Hraskó András és Kós Géza családostul jöttek, ezzel is színesítették a résztvevők korskáláját. Amikor nem ment a lépcsős feladat csak kimehettem a Dunapartra, néztem a folyót és vártam az ihletet." - Jankó Zsuzsi

A 3. képen a tábor végének egyik legnépszerűbb problémája: hogyan lehet minél hosszabb ideig állva maradni azon a korláton? Nekik egész jól ment... A 4. képen pedig Erdélyi Marci "PRÍMa" pólójában. Állítólag ez már tiltott segédeszköznek számít egy matekversenyen!

Nekem személy szerint az első, ami eszembe jut erről a táborról, az Dobos tanár úr körte­muzsikájának hangja, amelyre minden reggel ébredtünk, meg összegyűltünk. :)  A tábor utolsó nap­ján néhányan gyűjtöttünk emlékbe aláírásokat a többiektől, amikhez még nagyon kreatív kis rajzokat is kaptunk - 5.kép.

Hát, ez volt a nyári matek tábor. Remélem mindenkinek megjött a kedve hozzá, hogy ilyen helyekre is elmenjen! Kovács Judit

4. kép
5. kép
Kiemelt támogatónk 2006-ban:
Tigra Computer
Támogatóink 2003-ban:
Oktatási Minisztérium
Powered by:
Apache + Php + Mysql
Kapcsolat
hraskoa@fazekas.hu
Copyright © 2004-2010 Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium. Served by pingvin.