Informatikai és Hírközlési Minisztérium Oktatási Minisztérium Apache Php Mysql Fazekas Mihály Gyakorlóiskola
  Bejelentkezás
Üdvözöljük a Matematika portálon!  
naptár - február

Február
1

3 gyerek a startvonalról elkezd körbe és körbesétálni a 250 méteres körpályán. Az első gyerek 5 km/h-ás, a második 4 km/h-ás, a harmadik 3 km/h-ás sebességgel halad. Mennyi idő telik el addig, amíg mindhárman újra egyszerre lépik át a startvonalat?

2
Egy kocka minden oldalán van egy betű. Ugyanaz a betű több oldalon is szerepelhet. A képen ugyanaz a kocka látható 3 különböző dobás után. Milyen betű van a kockának az alsó oldalán az egyes dobások után? 3 Egy szökőévben 3 hónap 13. napja esik péntekre. A hét melyik napjára esik február 29-e ebben az évben? 4 3 üveged van. A térfogatuk: 3 liter, 5 liter és 8 liter. A legnagyobb üveg tele van töltve tejjel. A recept pontosan 4 liter tejről szól. Hogy tudod kimérni a négy liter tejet, ha csak a 3 rendelkezésre álló üveget lehet használni?
5 Mi y legkisebb értéke, amely kielégíti az alábbi egyenlőtlenséget? | 4 + x | + | 5 + y | ? 100 6

Keresd meg az összes n és m pozitív egész számot, amelyekre teljesül, hogy: n2-m2=270.

7 Amikor biliárdozunk, először elrendezzük a golyókat egy kereten belül, ahogy az ábrán látszik. Az összes golyó átmérője ugyanakkora. AH legyen 33 cm, találd ki a golyók átmérőjének hosszúságát! 8 Három barát közül mindenkinek van egy piros, egy fehér, egy sárga, egy kék és egy zöld pólója. Ha mindegyikük találomra fölvesz egy pólót, mi a valószínűsége, hogy különböző színűeket vesznek föl?
9

Találd ki az összegét az összes különböző 4 jegyű számnak, amely csak 1,2,3,4,5 számjegyekből áll, és mindegyikben minden számjegy legfeljebb egyszer szerepelhet!

10

A következő állítások közül pontosan egy hamis: a) Audrey idősebb, mint Beatrice. b) Clement fiatalabb, mint Beatrice. c) Beatrice és Clement évei számának összege egyenlő Audrey évei számának kétszeresével. d) Clement idősebb, mint Audrey. Ki a legfiatalabb, Audrey, Beatrice vagy Clement?

11

8 csomagot postázok, mindegyik ugyanolyan ajándékot tartalmaz 8 különböző embernek. A csomagok lezárása után rájövök, hogy véletlenül valamelyik dobozba belecsomagoltam a címeket tartalmazó füzetemet. Egy serpenyős mérleget használva mennyi az a legkevesebb mérés, amivel meg tudom találni azt a dobozt, amelyik tartalmazza a címeket?

12

Az Amerikai Egyesül államokban a rádió állomások hívójele K-val vagy W-vel kezdődik. Némelyik 3, valamelyik pedig 4 betűből áll. Hány különböző hívójel kombináció lehetséges?

13

Az E betű formája 10 egységnyi négyzetből van kirakva. Vágd el az ábrát négy olyan részre, amelyet egy négyzetté rendezhetsz össze!

14

Képezz két darab négyjegyű számot a 2,3,4,5,6,7,8,9 számjegyek felhasználásá- val, úgy, hogy a két szám különbségének abszolútérté- ke a lehető legkisebb legyen, ha minden számjegy csak egyszer szerepelhet!

15

192 = 361 1992 = 3901 19992 = 3996001, mennyi 199992 ?

16

Három érménk van. Egy érmének mindkét oldalán egy egyjegyű pozitív egész számot láthatunk. Az érmékre egymást követő egész számokat írtak. Ha az érméket egyszer földobjuk, akkor 6-ot, 7-et és 8-at kapunk, az összeg 21. Utána még többször feldobjuk őket, és a következő összegeket kapjuk: 16, 17, 20 és 23. Milyen számok vannak a 6, 7 és 8 túloldalán külön-külön?

17

Egy sziget a tengerben háromszög alakú. Határozd meg a sziget azon pontját, amely a legtávolabb van a tengerparttól!

18

Egy felmérés, amit 1000 emberen végeztek azt mutatja, hogy 70%-uknak van CD lejátszója, 85%-uknak van telefonja, 45,2%-uknak számítógépe. Minimum hány embernek van mind a három tárgya?

19

Melyik a nagyobb, a besatírozott részek teljes területe vagy a besatírozás nélküli részek területe?

20

A csokrok ára a felhasznált virágok számától és típusától függ. Mennyibe kerül a 4. csokor?

21

Hány 0 áll az első 50 pozitív egész szám szorzatának a végén?

22

Egy 100-nál kisebb pozitív egész számnak maximum hány szorzótényezője lehet?

23

Bizonyítsd be, hogy az összes 3-nál nagyobb prímszám a 6 valamely többszörösénél 1-gyel nagyobb vagy 1-gyel kisebb.

24

Mennyi a lehetséges legkisebb száma a gyerekeknek a Jones családban, ha minden gyereknek minimum 1 fiú és egy lány testvére van?

25

Hány ponton metszi egymást a x = y2 és x2 = ( y – 1 )2 függvény grafikonja?

26

Földobunk három kockát. Mekkora a valószínűsége, hogy mindhárom kockán más szám lesz fölül?

27 Bizonyítsd be, hogy a2 + b2 + c2 soha nem kisebb, mint ab + ac + bc, ha a, b és c valós számok. 28 Keresd meg x + 4/x kifejezés legkisebb értékét, ha !
29

A grafikon egy 6 órás utazást szemléltet, amit Ramon nemrég megtett. Mi volt az átlagsebessége?

Kiemelt támogatónk 2006-ban:
Tigra Computer
Támogatóink 2003-ban:
Oktatási Minisztérium
Powered by:
Apache + Php + Mysql
Kapcsolat
hraskoa@fazekas.hu
Copyright © 2004-2010 Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium. Served by pingvin.