Informatikai és Hírközlési Minisztérium Oktatási Minisztérium Apache Php Mysql Fazekas Mihály Gyakorlóiskola
  Bejelentkezás
Üdvözöljük a Matematika portálon!  
Feladatgyűjtemények ismertetői

Feladatgyűjtemények ismertetői

Alább a honlapunkon megjelenő cikkek feladatgyűjtemények rövid ismertetői olvashatók. A cikk címére kattintva juthatunk el a teljes cikkhez. (Amelyik linkre még nem lehet kattintani, annak html-be való konvertálása még nem készült el teljesen)

Szerző: Orosz Gyula
Cím: Külföldi középiskolai matematikai versenyek
Ismertető: A legkülönbözőbb határontúli versenyek feladataiból kapunk válogatást: Mongóliától Új-Zélandig, Kanadától Dél-Afrikáig, Argentínától Albániáig. A tematikusan csoportosított feladatsorok a középiskolai algebra, számelmélet, geometria és kombinatorika egyes területeit ölelik fel. A problémák nehézségi szintje nagyon eltérő, ezért egy-egy feladatsoron belül a becsült nehézség sorrendjébeben olvashatjuk a példákat. Minden feladatnak elolvasható az eredménye, s a legtöbb példa megoldásához útmutatás is található.

Fordító: Dobos Sándor, Kötél Tamás és diákjaik
Cím: Városok Viadala
Ismertető: A moszkvai központú nemzetközi verseny feladatainak összeállításában kiváló matematikusok vesznek részt a világ minden tájáról. A vetélkedő 1980 és 1997 közötti 565 feladata elsősorban középiskolásoknak ajánlott, de a tanárnak is komoly kihívást jelenthetnek a problémák. A példák megoldásához itt nem kapunk útmutatást.

Összeállította: Sz. I. Tokarev
Fordította: Hraskó András
Megoldások: Részben Paulin Roland, részben Hraskó András, részben az eredeti útmutatók fordításai.
Cím: Kvant a 6-8. osztályosok számára
Ismertető: Az orosz (szovjet) Kvant folyóiratot 1970-ben indították. A Kömalhoz hasonló, rendkívül magas színvonalú fizikai-matematikai újság gimnazisták számára, amelybe híres tudósok írtak, illetve írnak cikkeket, és beküldős versenye is van. 1990/91 tanévtől kezdve levelezős versenyt indítottak a 6-8-os "kisdiákok" számára is, amelyet azután 1995-től minden évben a legsikeresebb diákok, illetve szakkörök meghívásával egy nyári táborban tartott olimpiai döntővel és szakkörök közötti vetélkedéssel is kiegészítettek. Ezen levelezős és támori vetélkedők néhány évének feladatait és megoldásait közöljük a Kvant 3. melléklete alapján, annak megoldásait kiegészítve.

Szerző: Surányi László
Cím: Fazekas pályázat
Ismertető: Válogatást olvashatunk a Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium Matematikai Munkaközössége által immár több, mint tíz éve évenként kiírt "Fazekas pályázat matematikából" pályázat feladataiból. Ezen évente (változó számú) feladatot tűzünk ki megoldásra, általában a téli szünetre. A megoldásokat otthon kell kidolgozni és a téli szünet utáni héten kell beadni. A feladatok változó nehézségűek, vannak közöttük igen nehezek, de vannak olyanok is, amelyek a kezdők számára is "elérhetőek". Mint az a feladatokhoz fűzött megjegyzésekből is ki fog derülni, gyakran került kitűzésre olyan feladat, amelyet a jóval korábbi években a diákok adtak ki a Fazekas táborban, és több feladat régebbi KöMaLokból származik. A diákok által beküldött egyéni ötleten alapuló megoldásokat névvel közöljük.

Kiemelt támogatónk 2006-ban:
Tigra Computer
Támogatóink 2003-ban:
Oktatási Minisztérium
Powered by:
Apache + Php + Mysql
Kapcsolat
hraskoa@fazekas.hu
Copyright © 2004-2010 Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium. Served by pingvin.