Informatikai és Hírközlési Minisztérium Oktatási Minisztérium Apache Php Mysql Fazekas Mihály Gyakorlóiskola
  Bejelentkezás
Üdvözöljük a Matematika portálon!  
Fazekas-pályázatok matematikából

Üdvözöljük az Olvasót!

Az itt következőkben a Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium Matematikai Munkaközössége által évenként kiírt

„Fazekas pályázat matematikából”

pályázat feladataiból adunk izelítőt.

A pályázat története: A pályázat igen hosszú múltra tekint vissza: az első még 1967-ben írta ki a munkaközössége a gimnáziumi tanulók számára. Eleinte tudományos cikkel lehetett pályázni. A pályázatra komoly új matematikai eredmények is születtek, amelyeket később szerzőjük tudományos folyóiratban publikált.

Immár több, mint 10 éve a Fazekas pályázatot átalakított formában indítottuk újra, most évente (változó számú) feladatot tűzünk ki megoldásra, általában a téli szünetre. A megoldásokat otthon kell kidolgozni és a téli szünet utáni héten kell beadni. A feladatok változó nehézségűek, vannak közöttük igen nehezek, de vannak olyanok is, amelyek a kezdők számára is „elérhetőek”. Mint az a feladatokhoz fűzött megjegyzésekből is ki fog derülni, gyakran került kitűzésre olyan feladat, amelyet a jóval korábbi években a diákok adtak ki a Fazekas táborban, és több feladat régebbi KöMaLokból származik. Megjegyezzük, hogy a pályázatot idén ismét tudományos kutatásra írtuk ki. Ennek oka: tavaly meghalt iskolánk matematikai munkaközösségének volt vezetője, Kőváry Károly, és az ő tiszteletére "Kavics-pályázatot" írtunk ki, s nem akartuk, hogy két hasonló pályázat fusson egy időben. A Kavics-pályázaton az ország bármely középiskolása indulatott.

A feladatokról: Sajnos nem minden év feladatsora maradt meg, így egyelőre meg kell elégednünk azzal, hogy ízelítőt adunk a feladatokból, természetesen megoldásokkal együtt. A diákok által beküldött egyéni ötleten alapuló megoldásokat névvel közöljük. Reméljük, hogy előkerülnek még más feladatsorok is és a későbbiekben bővíteni tudjuk anyagunkat.

Az 1994/95. évi pályázat feladatai

Az 1998/99. évi pályázat feladatai

A 2000/01. évi pályázat feladatai

A 2001/02. évi pályázat feladataiból

A 2002/03. évi pályázat feladataiból

Kiemelt támogatónk 2006-ban:
Tigra Computer
Támogatóink 2003-ban:
Oktatási Minisztérium
Powered by:
Apache + Php + Mysql
Kapcsolat
hraskoa@fazekas.hu
Copyright © 2004-2010 Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium. Served by pingvin.