Informatikai és Hírközlési Minisztérium Oktatási Minisztérium Apache Php Mysql Fazekas Mihály Gyakorlóiskola
  Bejelentkezás
Üdvözöljük a Matematika portálon!  
Kavics Kupa 2006., beszámoló Kavics Kupa 2006., link

Kavics Kupa 2006

Beszámoló

A tavalyi első Kavics Kupa után az idén is a Fazekas Napok rendezvényeként került sor a második Kavics Kupa matematika csapatversenyre. A verseny névadója, Kőváry Károly, Kavics tanár úr, aki 1963-tól 1992-ig tanított a Fazekasban.

2006. március 13-án hétfőn délután az iskola első emeleti aulája adott otthont a tizenöt – a tavalyinál kettővel több – hattagú csapatnak. A tavalyi győztes jogán jött el az  Apáczai Gimnázium Alien Monsters nevű küldöttsége és az esélyesek között volt a Répa csapat is: 3-3 apáczais és fazekasos diák. Külön öröm, hogy idén több „házi” csapat is hívott vendégeket, így aztán a 90 résztvevő közül 13 érkezett más iskolából.

A csapatoknak másfél órájuk volt, hogy megküzdjenek a 20 feladattal, amelyeket  az idén Fazekas Mihály hőse, Lúdas Matyi kalandjai ihlettek. A szokásos lebonyolítás szerint a megoldásokat a csapatok egy-egy kijelölt tagja, a küldönc  vitte – eleinte ballagva, a végefelé pedig igencsak fürgén – a héttagú zsűri asztalához. Ennek elnöke Hoffman György, egykori Kavics tanítvány volt, tagjai pedig volt fazekasos-, és matematika tanár szakos diákok. Az érdeklődő közönség a karzatról figyelhette a verseny pillanatnyi állását, amelyet az aulában felállított kivetítőn percről percre nyomon lehetett követni. Sőt, a bátrabb nézők egy módosított feladatsorral még versenyezhettek is.

A tavalyi fölényes vendéggyőzelem után reméltük, idén szorosabb, izgalmasabb versenyt láthatunk. Ez így is lett, de ne vágjunk az események elébe…

Az első, puhatolózó percekben gyorsan változott az élmezőny, ekkor még egyetlen jó megoldás is átrendezte az állást. A versenyidő felénél aztán a tetrakontra oktaéder csapat állt az élre és magabiztosan, olykor 50-60 pontos előnnyel meneteltek a győzelem felé. Bár még az összes feladat megoldásáért járó 100 jutalompont is elérhető – 3 feladatnyi – közelségbe került számukra, az üldözőbolyt nem sikerült leszakítaniuk. Aztán a végső percekben a fantasztikusan hajrázó Apáczai-Fazekas vegyescsapat, a Répa ontani kezdte a megoldásokat. Az utolsót már „időn túl”, a 90. percben adták be a második helyről az egész versenyen legnehezebbnek bizonyult 9. feladatra… Az élen álló tetrakontrák nem mertek kockáztatni; 50 pont sorsa és a verseny dőlt el ezzel. A Répák először, de a számukra legjobb pillanatban kerültek az élre. Sikerük tulajdonképpen nem meglepő, összeszokott, erős csapatról van szó: tavaly, vendégként ők nyerték az olaszországi városok közti hasonló csapatversenyt. A bronzérmet a mögöttük záró csapatok dobogós reményeire ártalmas, Jobbára ártalmatlan nevű hatos szerezte meg, a vendég, Apáczais csapat pedig remek hajrával futott be a negyedik helyre.  

Az izgalmas verseny után már csak az eredményhirdetés és a díjkiosztás maradt hátra.

A  támogatók nagyvonalú felajánlásai révén  a győztes csapat minden tagja megkapta a Olaszországi Matematikai Versenyek Szervezőbizottsága jóvoltából (ismét) meghívást nyertek Olaszországba a májusi versenyre. A második helyezett a Gabo, a harmadik pedig a Typotex kiadó matematika tárgyú könyvajándékainak örülhetett.

Idén újra a teljes mezőny a Tétova Teve Club által felajánlott, már-már a verseny szimbólumává váló bögrékből kortyolgathatta a forró teát.

Végül szeretnénk megköszönni, a szakszerű és lelkes segítséget:

Hubai Tamásnak és Sipka Bálintnak, hogy mindent egyenesben láthattunk
Jeney Lajosnak a technikai háttér biztosításáért
Egri Gyulának és munkatársainak a helyszín berendezéséért
Engel Zsuzsának a fénymásolás során nyújtott fantasztikus segítségéért
Molnár Marietta és Kókai Gyula, a kiváló büfé segítségéért a pogácsákért és az erkölcsi támogatásért
• a menza segítségéért a bögrék kitakarításáért és a teáért
• a hat kisegítőnek: Kollár Csilla, Zhu Sha Sha, Bujk András, Hirdi Antal, Szilvay Máté (10.a) és Balázs Nikolett (10.c.)– akik az Apple Corner színeiben biztosították a zökkenőmentes lebonyolítást
• a zsűri tagjainak: Nagy Bernadett (13.a), Ellenrieder Orsolya (13.a), Nagy Zoltán (15.c), Sáray Szilvia, Gyertyán Attila, Kiss Gergely Botond

Németh Lucának és Németh Gábornak (10. a) hogy mindig tudtuk, hol tart a verseny
Hraskó Andrásnak a remek fotókért és hogy mindez ilyen gyorsan nyilvánosságra kerülhetett
Foki Tamásnak és Sándor Zsoltnak az intézményes háttér biztosításáért

Végül valamennyi csapatnak köszönjük a vállalkozó kedvet és az eredményes részvételt!

Ellenrieder Orsolya, Kovács Péter, Pataki János