Informatikai és Hírközlési Minisztérium Oktatási Minisztérium Apache Php Mysql Fazekas Mihály Gyakorlóiskola
  Bejelentkezás
Üdvözöljük a Matematika portálon!  
Kürschák József verseny

Surányi János, 2004

A 100-adik Kürschák József matematikai tanulóverseny

Három éve zajlott a századik Kürschák József matematikai tanulóverseny (korábban Eötvös Loránd verseny). A versenyek és a velük egyidőben indult Közéspiskolai Matematikai Lapok még 1894-ben jöttek létre, de az évente megrendezett versenyek sorozatában a világháborúk kényszerű megszakításokat hoztak létre. Tekintsünk most vissza mindarra, ami eddig a jubileumig történt.

"A Matematikai és Fizikai Társulat 1894-ben tanulóversenyeit azon való örömében indította meg, hogy a társulat alapítója és elnöke, báró Eötvös Loránd lett Magyarország vallás- és közoktatásügyi minisztere. Hogy ennek emlékét maradandóvá tegye, a társulat minden év őszén az illető nyáron érettségi vizsgálatot tett tanulók között, zárt helyen, írásbeli versenyt rendez, s a két legjobb dolgozatot első, illetve második br. Eötvös díjjal jutalmazza." - olvashatjuk Kürschák Józsefnek az első 32 versenyen kitűzött feladatokat feldolgozó műve előszavában.

Érdekes, hogy Eötvös helytelenítette azt, hogy olyan összefüggésekkel traktáljuk a kezdőt, amelyeket már mások tisztáztak. Álláspontját azonban nem támasztja alá, hogy a verseny a háborúk kikényszerítette kihagyások kivételével évente nagy érdeklődés közepette folyik, és a díjnyertesek közül sokan váltak világszerte elismert tudóssá részben idehaza, részben külföldön. (Persze egyrészt a nyertesek számot tevő része nem lett kutató matematikus, másrészt nem minden matematikus volt eredményes versenyző diák korában. Messze vezetne annak boncolgatása, hogy mi minden játszhat ebben szerepet.)

A versenyek szervezésében az évek során történtek kisebb változtatások. Így a második világháború óta az érettségizettek mellett fiatalabb tanulók is részt vehetnek a versenyen. Ezzel lényegesen megnőtt a résztvevők száma, és sokan nyertek díjat még az érettségi előtt.

Korábban Budapesten és Kolozsvárt majd Budapesten és Szegeden zajlott a verseny egy időben, ma ezt már az országban 20 helyen rendezi meg a Matematikai Társulat.

Megváltozott a verseny neve is. A matematikai és a fizikai társulat különválásával természetes volt, hogy a kiváló fizikus, Eötvös Loránd nevét a Fizikai Társulat és a fizikai verseny vegye fel. A Matematikai Társulat azóta Bolyai János nevét viseli, a matematikai verseny pedig Kürschák József volt műegyetemi tanárnak, a fent említett könyv szerzőjének emlékét őrzi, aki a későbbiekben is nagy figyelemmel kísérte a versenyeket.

A versenyeken kitűzött feladatok megoldása nem igényel a középiskolai tananyagontúlmenő ismereteket, viszont igényel önálló ötleteket. A versenyen minden könyv és jegyzet használható volt 2003-ig, azóta azonban nem. Nem megengedett elektronikus eszközök használata.

Kürschák könyvét az azóta elhúnyt Neukomm Gyulával és Hajós Györggyel Surányi János, - végül már egyedül az utóbbi szerző - átdolgozták illetőleg átdolgozta és folytatták illetőleg folytatta egészen az 1997. évi verseny feladataiig.

Versenyeink iránt világszerte komoly az érdeklődés. Ezt mutatja az is, hogy ezen munkák több kötetét lefordították angol, japán, román és orosz nyelvre és legújabban koreai és arab nyelvre is. De erre utal az is, hogy 2000-ben számos külföldi lap megemlékezett arról, hogy a századik Kürschák-versenyre került sor.

Lásd még Surányi János cikkét - A Lapok újraindítása - Természet Világa, 1998. III. különszám, Matematikai különszám.

Kiemelt támogatónk 2006-ban:
Tigra Computer
Támogatóink 2003-ban:
Oktatási Minisztérium
Powered by:
Apache + Php + Mysql
Kapcsolat
hraskoa@fazekas.hu
Copyright © 2004-2010 Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium. Served by pingvin.