Informatikai és Hírközlési Minisztérium Oktatási Minisztérium Apache Php Mysql Fazekas Mihály Gyakorlóiskola
  Bejelentkezás
Üdvözöljük a Matematika portálon!  
Hámori Veronika levelei középszintű matematika érettségire készülő unokahúgának

Hámori Veronika levelei középszintű matematika érettségire készülő unokahúgának

I. levél

Kedves Húgocskám!

Azt írod, minél közelebb kerülsz az érettségihez, annál inkább úgy érzed: semmi nem maradt a fejedben. Tudod, hogy több mint 25 éve tanítok, s hidd el nekem: amit valaha alaposan megtanultál, az biztosan ott van a fejedben, csak sok minden rárakódott, s ki kell szabadítani alóluk.

Emlékszem, amikor kétségbeesetten hívtál telefonon a logaritmus-témazáró dolgozat előtti este: nem értesz semmit, magyarázzam el tíz perc alatt az anyagot. Aztán hajnali kettőig tanultál, és nem értetted, hogy a négyes dolgozat miatt miért elégedetlenkedem. Most már nyilván Te is megtapasztaltad: az ilyen „kampányszerű” tanulást nagyon gyors feledés követi: kell a hely a fejedben a következő témazáró számára. Így leginkább azt tanulja meg az ember, hogyan kell gyorsan felejteni. Most viszont nemcsak a logaritmust, hanem az egész matematikát, sőt, a többi érettségi tárgyat is meg kell tanulnod. Ez pedig egészen másfajta tanulás, hacsak nem akarsz most is a vizsga előtti éjjel gyötrődni. Erre az esetre, sajnos, nincsenek tanácsaim.

Vegyük tehát sorra a legfontosabb teendőidet! ... (Folytatás DOC-ban, PDF-ben).

II. levél

Kedves Húgocskám!

A mamád mesélte, hogy továbbadtad az előző levelemet, és az osztálytársaid is próbálják követni a tanácsaimat. Ez a bizalom igazán jólesik, még akkor is, ha tudom, hogy elsősorban az érettségi közelsége tesz benneteket ilyen szófogadóvá. Igyekszem kihasználni az alkalmat, és néhány utolsó jó tanácsot ajánlok figyelmedbe. Ezek most már az érettségi dolgozat írására vonatkoznak.

Május 6-án délben már túl leszel a magyar írásbelin. Ne sokáig ünnepeljétek magatokat; mert a másnapi matematikavizsga előtt sok még a teendő. Tehát ha fölhívtad izguló szüleidet, megebédeltél, fagyiztál, és talán aludtál is egy órácskát, kezdd el a felkészülést a másnapi vizsgára.

Először is ... (Folytatás DOC-ban, PDF-ben).Kiemelt támogatónk 2006-ban:
Tigra Computer
Támogatóink 2003-ban:
Oktatási Minisztérium
Powered by:
Apache + Php + Mysql
Kapcsolat
hraskoa@fazekas.hu
Copyright © 2004-2010 Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium. Served by pingvin.