Informatikai és Hírközlési Minisztérium Oktatási Minisztérium Apache Php Mysql Fazekas Mihály Gyakorlóiskola
  Bejelentkezás
Üdvözöljük a Matematika portálon!  
Előadások a 2012/2013 tanévben

Tudományos népszerűsítő előadások a Fővárosi Fazekas Gimnáziumban

2012/2013. tanév

A modern matematikába, illetve a matematika XX-XXI. századi alkalmazásaiba pillanthatunk be neves egyetemi oktatók, kutatók segítségével. Mindig kedden, 16 órakor kezdődnek a diákok, tanárok és más érdeklődők számára meghirdetett programok a Nagyteremben.

Részletezve (a beharangozók a szövegre klikkelés után nyílnak meg):

2012. okt. 16.Simonovits András:A matematika két közgazdasági alkalmazása: népességdinamika és nyugdíj
Beharangozó:1. A népességdinamikai modellek azt írják le, hogyan változik időről időre a népesség létszáma és korösszetétele: hány gyermeket és hány nyugdíjast kell „eltartania” 100 dolgo¬zó-nak most és a jövőben.
2. A nyugdíjmodellezés a népességdinamikára épül, de ezen kívül figyelembe vesz számos fontos gazdasági tényezőt is: például a dolgozókorúak hányadrésze van már nyugdíj-ban és az időskorúak hányadrésze kap nyugdíjat. Két fontos témakört tárgyalok: mennyire rugalmas a nyugdíjkorhatár és mennyire szoros a kapcsolat az életpálya során teljesített befizetések és kifizetések között?
Jegyzet:Az előadás prezentációja:NépességdinamikaNyugdíj
2012. nov. 20.Füredi Zoltán:Véges geometriák és négyszögmentes gráfok
Beharangozó:Jelöljük ki az S={0,1,2,3,4,5,6} halmaz néhány részhalmazát úgy, hogy a halmaz bármelyik két elemét együtt pontosan egy kijelölt halmaz tartalmazza!...
Konstruáljunk az T={0,1,2,3,4,5} halmazon olyan hármasokból álló rendszert, amely minden elempárt pontosan k é t s z e r fed
2013. január 15.Keleti TamásVégtelen játékok és starégiák
Beharangozó:Végtelen játékon leggyakrabban olyan játékot értünk, melyben ketten játszanak egymás ellen, felváltva lépnek, és a játék végtelen sok lépésig is eltarthat. Ilyen például az alábbi feladatban szereplő játék.
1. feladat: Hanga és Doma a következő játékot játsszák. Egy [0,1]-beli számot írnak le úgy, hogy kettes számrendszerbeli alakjának számjegyeit adják meg felváltva: Hanga leírja az első számjegyet, aztán Doma a másodikat, Hanga a harmadikat, és így tovább. Hanga nyer, ha racionális számot kapnak, Doma nyer, ha irracionálisat. Kinek van nyerő stratégiája?
...
2013. március 26.Szendrői BalázsPartíciók, lépcsők, gyöngysorok, és az elektron kvantum-mechanikaja
Beharangozó:Hányféleképpen lehet egy n pozitív egész számot pozitív egészek összegére felbontani? Az ilyen felbontásokat az n szám partícióinak nevezzük. Jelölje p(n) az n partícióinak számát (a tagok sorrendje nem számít). A p(n) sorozattal Euler is foglalkozott majdnem 300 évvel ezelőtt. Pl. p(1)=1, p(2)=2, p(3)=3, p(4)=5, ... , hiszen 1=1, 2=1+1, 3=2+1=1+1+1, 4=3+1=2+2=2+1+1=1+1+1+1. Ebből a kérdéskörből kiindulva olyan dolgokhoz jutunk el ahová Euler már nem: partíciók geometrikus és kombinatorikus megjelenéséhez, magasabb dimenziós általánosításokhoz, és arról is szót ejtünk, hogy mi köze van ennek a témának a kvantummechanikához. ...
2013. májusAbért Miklós

Címünk: 1082, Horváth Mihály tér 8. A 9-es busz mellettünk áll meg a Baross utcában, a 4-es, 6-os villamosok megállója 4 percre, a kék metró "Ferenc-körút" megállója 8 percre található.

Hraskó András


Kiemelt támogatónk 2006-ban:
Tigra Computer
Támogatóink 2003-ban:
Oktatási Minisztérium
Powered by:
Apache + Php + Mysql
Kapcsolat
hraskoa@fazekas.hu
Copyright © 2004-2010 Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium. Served by pingvin.