Informatikai és Hírközlési Minisztérium Oktatási Minisztérium Apache Php Mysql Fazekas Mihály Gyakorlóiskola
  Bejelentkezás
Üdvözöljük a Matematika portálon!  
Beharangozó: Csikós Balázs: A szappanhártyák és szappanbuborékok geometriája

Csikós Balázs

iskolánk volt diákja, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professzora, a Geometria tanszék vezetője

A szappanhártyák és szappanbuborékok geometriája

2011. nov. 22-én kedden 16.00-tól 18.00-igKi ne fújt volna gyerekkorában szappanbuborékokat, és ki ne játszott volna fürdés közben önfeledten az ujjaira kifeszülő szappanhártyákkal? Mindekit magával ragad a szivárvány színeivel játszó szappanbuborékok és szappanhártyák szépsége.

Túl az esztétikai élményen, a szappanbuborékok és szappanhártyák egy sor geometriai kérdést is felvetnek. Milyen alakú felületek határolhatnak egy szappanbuborékot?

Milyen felületek lehetnek a szappanhártyák? Milyen szingularitásai lehetnek egy buborékok összetapadásából álló habnak? Ha egy drótból hajlított keretet, vagy poliédervázat a szappanoldatba mártunk és onnan kiemeljük, milyen alakú szappanhártyák alakulhatnak ki rajta? Milyen alakú szappanhártyák rendelkeznek valamilyen szimmetriával?

Miközben ezekre a kérdésekre keressük a választ, megismerkedünk egy sor fontos felületelméleti fogalommal, tétellel, néhány nevezetes szappanhártya-felülettel, és megtudhatjuk, hogyan segíthet minket a szappanoldat a legrövidebb olyan úthálózat megtalálásában, mely úgy köt össze néhány települést, hogy az utak mentén bármely településből bármely településbe el lehessen jutni.


Kiemelt támogatónk 2006-ban:
Tigra Computer
Támogatóink 2003-ban:
Oktatási Minisztérium
Powered by:
Apache + Php + Mysql
Kapcsolat
hraskoa@fazekas.hu
Copyright © 2004-2010 Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium. Served by pingvin.