Informatikai és Hírközlési Minisztérium Oktatási Minisztérium Apache Php Mysql Fazekas Mihály Gyakorlóiskola
  Bejelentkezás
Üdvözöljük a Matematika portálon!  
Beharangozó: Hraskó András: Végtelen a geometriában - a projektív geometria születése és diadala

Hraskó András

Végtelen a geometriában - a projektív geometria születése és diadala

2011. május 24.A reneszánsz olasz mesterei az isteni megtestesülést szerették volna ábrázolni: azt a pillanatot, amikor Mária megfogan Jézussal, amikor a végesben megjelenik a végtelen. Talán az ő zseniális műveik jelentették a projektív geometria születését.

A reneszánsz más mesterei megértették a görögök geometriáját, a kúpszeletek tanát, és néhány évszázaddal később, Descartes és Fermat rájöttek, hogy egyenleteik másodfokúak. De miképp lehet, hogy míg két másodrendű görbének tipikusan négy metszéspontja van, addig két körnek csak legfeljebb kettő? Újabb két évszázad, újabb zsenik, a komplex számok és a végtelen jobb megértése kellett hozzá, hogy megtestesüljön, számokkal is megragadható legyen két kör négy metszéspontja.

Az előadáson képek és történetek mellett feladatokkal is találkozunk. Megérthetjük miképp kell egy ábrát úgy vetíteni, hogy derékszögű legyen benne a vizsgált háromszög vagy hogy vetíthetünk egy kört és két egyenest át egy másik síkra, hogy a körből kör maradjon az egyenesek viszont párhuzamossá váljanak.


Kiemelt támogatónk 2006-ban:
Tigra Computer
Támogatóink 2003-ban:
Oktatási Minisztérium
Powered by:
Apache + Php + Mysql
Kapcsolat
hraskoa@fazekas.hu
Copyright © 2004-2010 Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium. Served by pingvin.