Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

Látogatók

Összes:
6 006 276

Mai:
6 290

Honlapok

SULINET Matematika

Oktatási Hivatal

Versenyvizsga portál
banvv

Matematika Portálok

Berzsenyi Dániel Gimnázium

berzsenyi

Óbudai Árpád Gimnázium
arpad

 

Szent István Gimnázium

sztistvan

Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium
vpg

faztab201609

Beszámoló a speciális matematika tagozatos osztályok 2016/2017. évi matek táboráról.

A Speciális Matematika Tagozat tábora idén 2016. szeptember 19. és 23. között zajlott a megszokott helyszínen, a kismarosi Kanyartanyán. A 11c és 12c osztályok összesen 29 tehetséges és szorgalmas tanulója vehetett részt a táborban.

 

A tábori munka a hagyományoknak megfelelően négyfős csoportokban folyt. Minden diák hozott magával 7 feladatot a táborba, ezek közül a legérdekesebbek kerültek kitűzésre. Az alábbi feladatot például Molnár-Sáska Zoli (11c) találta ki és hozta magával a táborba:

Egy köralakú asztal körül összesen 100 gyerek ül, 50-en piros és 50-en kék pólóban. Az a céljuk, hogy a piros pólós gyerekek egymás melletti 50 darab székre kerüljenek (egy félkörben). Egy lépésben két szomszédos gyerek helyet cserélhet. Keressük meg azt a legkisebb K számot, melyre igaz, hogy akárhogyan is ültek az elején, legfeljebb K helycserével biztosan elérhetik a céljukat!


Az idő legnagyobb része az ezeken való csapatos gondolkodással telt. A gondolkodást rövidebb vagy hosszabb megbeszélések ‒ tábori szóhasználattal: ​szeánszok ‒ szakították meg. Ezeken az egyes feladatokra született legszebb megoldásokat hallgattuk meg.

 

A tábor végig kiváló hangulatban telt, sok szép és nehéz feladatot oldottunk és beszéltünk meg. Összesen 65 feladat került kitűzésre. A ​Fradi nevezetű csapat (Bukva Balázs, Imolay András, Molnár-Sáska Zoltán, Németh Balázs) egészen kivételes teljesítményt nyújtott, mindössze négy kivétellel az összeset megoldották a tábor végéig. De a többi csapat is kitett​ magáért: a ​Dorka, a Felső határ, a Mandingó, a Sintér Magánvállalkozói Iroda, a Sünifésülési lemma és a Szilvafa egyaránt sok-sok nehéz feladattal birkózott meg.

Szerda délelőtt a 2002c osztály két öregdiákja, Tran Thanh Long (Southampton University) és Kőrösi Attila (BME) látogatott meg minket. Mindketten alkalmazott matematikai kutatóként dolgoznak, erről tartottak is egy-egy előadást: Long a mesterséges intelligenciáról, Attila pedig hálózatkutatásról beszélt. Az ebéd utáni szünetekben a Kanyartanya kenuiba ülve többen nagyokat lapátoltak a Dunán, de szerdán és csütörtökön a kismarosi focipályát is benépesítettük. Esténként, aki már elfáradt a gondolkodásban, társasjátékozással, kártyázással, pingpongozással kapcsolódhatott ki.

 

A táborban a tanári oldalt Fazakas Tünde, Gyenes Zoltán és Hujter Bálint képviselte, erősített még minket Kiss Viktor öregdiákunk (2008c, jelenleg ELTE Analízis tanszék), illetve egy napra Surányi Lázsló is meglátogatott minket. Különösen is köszönjük a Fazekas Mihály Oktatási, Kulturális és Sport Alapítvány támogatását, illetve a Ujjobbágy Lászlónak, a Kanyartanya vezetőjének vendégszeretetét, ezek nélkül nem valósulhatott volna meg egy ilyen jó tábor.

 

Hujter Bálint

 

 

  Megtekintés Letöltés
Beszámoló
Feladatok

Végeredmény

 

További képeket talál itt:

 

Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

HivatalosHonlap Matkonyv InformatikaPortal KemiaPortal  
FizikaPortal KulturtortenetiEnciklopedia AlsosPortal TortenelemFilozofia
BiologiaPortal BiologiaPortal MagyarPortal MagyarPortal
  BiologiaPortal MagyarPortal  

QR kód

Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

QR

 

 

 

Bejelentkezés cikkíróknak